Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
4 sztuki sznycle z indyka
2 sztuki żółtka
120 g tartego parmezanu
50 g mąki
10 dag boczku wędzonego
80 dag fasolki szparagowej
2 sztuki pomidory
60 ml oleju
sól
pieprz
natka pietruszki
cytryna pokrojona w plastry
|
|
Sposób przyrządzania:
- Fasolkę umyć, osuszyć. Odgotować przez 15 minut w osolonej wodzie. Pomidory umyć, usunąć pestki, resztę pokroić w kostkę.
- Sznycle opłukać, osuszyć i rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem. Jajka wbić do miseczki i rozkłócić. Mąkę i parmezan rozłożyć na oddzielne miseczki. Mięso obtaczać kolejno w mące, jajkach i parmezanie.
- Olej rozgrzać na patelni. Zwiększyć ogień i obsmażyć na oleju gotowe sznycle po minucie z każdej strony. Następnie zmniejszyć ogień i smażyć mięso jeszcze 12 minut. Zdjąć z patelni i przykryć, by nie wystygło.
- Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć go na tłuszczu pozostałym po smażeniu sznycelków. Następnie dodać do niego pomidory z fasolką i jeszcze chwilę smażyć.
- Sznycle podawać z podsmażonym boczkiem, fasolką i pomidorami udekorowane natką pietruszki i cytryną.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni