Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Indyk w sosie grejpfrutowo-cynamonowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  fileta z indyka
  • 1 opakowanie  suszonych moreli
  • 1 szklanka  soku z grejpfruta bez cukru
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1/2 szklanki  miodu
  • 1/2 kostki  masła
  • 1 łyżka  cynamonu
  • sól
  • pieprz
  • jogurt naturalny
  • 1 łyżka  mąki

Sposób przyrządzania:

  1. Indyka umyj i osusz. Ponacinaj filet w kilku miejscach i w nacięcia włóż pokrojony w plasterki czosnek.
  2. Masło rozpuść i wlej do salaterki. Dodaj miód i sok z grejpfruta. Wsyp cynamon, sól, pieprz i namoczone w wodzie morele. Wymieszaj. Tak powstałą marynatą natrzyj dobrze indyka i odstaw go do lodówki na 2 godziny.
  3. Mięso włóż w rękaw do pieczenia i piecz 50 minut w temperaturze 180 st. C. Otwórz i ponakłuwaj widelcem rękaw. Piecz jeszcze 15 minut.
  4. Indyka pokrój w plastry.
  5. Dodaj do sosu jogurt naturalny i łyżkę mąki, wymieszaj i zagotuj. Przed podaniem polej mięso sosem.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE