Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
1 kg fileta z indyka
1 opakowanie suszonych moreli
1 szklanka soku z grejpfruta bez cukru
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki miodu
1/2 kostki masła
1 łyżka cynamonu
sól
pieprz
jogurt naturalny
1 łyżka mąki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Indyka umyj i osusz. Ponacinaj filet w kilku miejscach i w nacięcia włóż pokrojony w plasterki czosnek.
- Masło rozpuść i wlej do salaterki. Dodaj miód i sok z grejpfruta. Wsyp cynamon, sól, pieprz i namoczone w wodzie morele. Wymieszaj. Tak powstałą marynatą natrzyj dobrze indyka i odstaw go do lodówki na 2 godziny.
- Mięso włóż w rękaw do pieczenia i piecz 50 minut w temperaturze 180 st. C. Otwórz i ponakłuwaj widelcem rękaw. Piecz jeszcze 15 minut.
- Indyka pokrój w plastry.
- Dodaj do sosu jogurt naturalny i łyżkę mąki, wymieszaj i zagotuj. Przed podaniem polej mięso sosem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka