Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
1.5 kg podudzi z indyka
2 sztuki czerwone papryki
2 sztuki zielone papryki
1 ząbek czosnku
1 sztuka cebula
50 dag kiszonej kapusty
15 dag boczku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka musztardy z ziarenkami
1.5 szklanek rosołu drobiowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka jasnej zasmażki
1 łyżka oleju
2 łyżki margaryny
1/2 szklanki śmietany
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wrzuć go do miski razem z musztardą, natką pietruszki i szczypiorkiem. Wymieszaj.
- Indyka umyj, usuń ścięgna, natnij wzdłuż i wyjmij kości. Mięso rozpłaszcz, dopraw solą i pieprzem do smaku. Posmaruj musztardą, zroluj i zwiąż bawełnianą nicią.
- Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim indyka. Następnie przełóż mięso do naczynia żaroodpornego. Piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C.
- 10 dag boczku pokrój w plasterki, a 5 dag w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Papryki umyj, osusz i oczyść. Zetnij wierzchy. Posyp solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej margarynę i podsmaż na niej cebulę z boczkiem. Po chwili dodaj kapustę kiszoną i cukier. Duś 5 minut, ciągle mieszając. Do farszu wlej pół szklanki rosołu, przypraw solą i pieprzem. Zagotuj.
- Papryki wypełnij farszem, obłóż plasterkami boczku, dołóż do piekącego się indyka i podlej resztą rosołu. Wstaw do piekarnika i duś 30 minut.
- Mięso i paprykę rozłóż na półmisku. Sos z pieczenia zapraw zasmażką i śmietaną.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni