Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 60 dag piersi z indyka
- puszka zielonego groszku
- 25 dag kiełków sojowych
- 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 4 główki łyżki śmietanki
- 1 łyżka mąki
- 2-3 łyżki oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół szklanki bulionu
- kolendra
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pierś indyczą pokroić w cienkie paski i lekko zrumienić na gorącym oleju. Posypać solą i pieprzem. Dodać groszek odsączony z zalewy, dusić 5-7 min.
- Jogurt roztrzepać ze śmietanką, bulionem, mąką i przyprawami (zmielona kolendra, sól, pieprz). Zalać nimi potrawkę, dodać kiełki, wymieszać, zagotować. Doprawić sokiem z cytryny, posypać szczypiorkiem.
Źródło przepisu: książka potrawy jednogarnkowe