Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 600 g schabu bez kości
- 100 g boczku wędzonego
- 4 sztuki jajka
- 50 g smalcu
- 2 łyżki mąki
- 1 sztuka średnia cebula
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 sztuka liść laurowy
- 4 sztuki ziarna ziela angielskiego
- natka pietruszki
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka umyj, ugotuj na twardo i obierz ze skorupek. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Schab umyj, osusz i podziel na 4 kotlety. Każdy z nich rozbij tłuczkiem, posól i posmaruj musztardą. Na każdy plaster schabu połóż plaster boczku i posmaruj go koncentratem pomidorowym. Posyp posiekaną cebulą, połóż jajko i owiń je mięsem. Zepnij wykałaczkami i obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu.
- Usmażone mięso przełóż do garnka. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Duś pod przykryciem 50 minut, uzupełniając wyparowany sos wodą. Gdy mięso będzie miękkie, dopraw sos mąką i posyp posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka