Przygotowanie:
Kuchnia:
chińska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 500 g piersi z kaczki
- 1 łyżka curry
- 22 g miodu
- 1 sztuka marchew
- 1 sztuka cebula
- 45 ml soku jabłkowego
- 75 ml białego wytrawnego wina
- 130 g śmietany 30%
- 30 dag jabłek
- 3 dag prażonych orzeszków ziemnych
- 1 łyżka jasnej zasmażki
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchew i cebulę obierz, pokrój w dużą kostkę.
- Kaczkę umyj, osusz, podziel na 4 porcje i ostrożnie ponacinaj skórkę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. W naczyniu żaroodpornym rozgrzej masło, obsmaż mięso przez około 3 minuty z każdej strony. Następnie wstaw do piekarnika i piecz przez 15 - 25 minut w temperaturze 180 st. C. Mięso wyjmij i zabezpiecz przed wystygnięciem.
- Marchew i cebulę zrumień na tłuszczu po pieczeniu mięsa. Dodaj curry, sok jabłkowy, miód, wino i śmietanę. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Zagotuj.
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w grube plastry. Orzeszki drobno posiekaj. Jabłka i orzeszki wrzuć do sosu, dodaj zasmażkę, wymieszaj i zagotuj.
- Mięso pokrój w plastry, ułóż na półmisku i polej sosem curry z jabłkami.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni