Dzisiaj jest: Środa, 04.12.2024 Imieniny: Barbary i Piotra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kaczka w sosie jagodowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 50 sztuk - 80 dag piersi kaczki
  • 15 dag  jagód
  • 1 łyżka  oleju
  • 3 łyżki  octu winnego
  • 2 łyżki  cukru
  • 2 łyżki  koniaku
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Jagody przebierz i opłucz.
  2. Kaczkę podziel na porcje, ostrożnie ponacinaj skórkę. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kaczkę. Najpierw na dużym ogniu 10 minut skórką do dołu, następnie zmniejsz ogień i podsmaż przez chwilę z drugiej strony. Usmażone mięso przełóż na talerz, przykryj deską, obciąż i poczekaj aż wypłynie krew.
  3. Z patelni zlej większość tłuszczu, włóż mięso i ponownie smaż na dużym ogniu. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Następnie zalej kaczkę koniakiem, zdejmij patelnię z ognia i podpal alkohol. Poczekaj aż ogień sam zgaśnie.
  5. Patelnię ponownie wstaw na ogień, dodaj jagody, cukier i ocet. Smaż, potrząsając patelnią, by składniki dobrze się połączyły.
  6. Mięso pokrój w plastry, ułóż na półmisku. Przed podaniem polej sosem jagodowym.
Smacznego!


Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE