Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 50 sztuk - 80 dag piersi kaczki
- 15 dag jagód
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki octu winnego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki koniaku
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jagody przebierz i opłucz.
- Kaczkę podziel na porcje, ostrożnie ponacinaj skórkę. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kaczkę. Najpierw na dużym ogniu 10 minut skórką do dołu, następnie zmniejsz ogień i podsmaż przez chwilę z drugiej strony. Usmażone mięso przełóż na talerz, przykryj deską, obciąż i poczekaj aż wypłynie krew.
- Z patelni zlej większość tłuszczu, włóż mięso i ponownie smaż na dużym ogniu. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
- Następnie zalej kaczkę koniakiem, zdejmij patelnię z ognia i podpal alkohol. Poczekaj aż ogień sam zgaśnie.
- Patelnię ponownie wstaw na ogień, dodaj jagody, cukier i ocet. Smaż, potrząsając patelnią, by składniki dobrze się połączyły.
- Mięso pokrój w plastry, ułóż na półmisku. Przed podaniem polej sosem jagodowym.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni