Przygotowanie:
Kuchnia:
chińska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 osób
Składniki
6 sztuk piersi z kaczki, każda o wadze około 200 g
125 g masła
sól
pieprz czarny
1/2 łyżeczki nasionek kopru
1/2 łyżeczki mielonego anyżku
1/2 łyżeczki nasionek kminku
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka sezamu
mały kawałek świeżego imbiru, obrany i drobno posiekany
1 łyżka płynnego miodu
3 sztuki i 1/2 szklanki czerwonego octu winnego
1 sztuka i 1/4 szklanki bulionu wołowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Piersi z kaczki opłucz i dokładnie osusz. Dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozpuść 1/3 masła i smaż piersi na średnim ogniu przez 5-6 minut z każdej strony. Odstaw i utrzymuj ciepłe.
- Z powierzchni powstałego sosu usuń nadmiar tłuszczu. Dodaj przyprawy, sezam i imbir, wymieszaj. Dodaj miód i gotuj przez 1 minutę. Dodaj ocet winny i pozwól odparować. Dodaj bulion. Gotuj na dużym ogniu, aż sos zmniejszy swoją objętość o połowę. Zdejmij z ognia, dodaj pozostałe masło i wymieszaj. Ubij lekko za pomocą widelca.
- Piersi z kaczki pokrój w paski o szerokości 2,5 cm i ułóż na półmisku. Polej z wierzchu sosem i podawaj gorące najlepiej z ryżem.