Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki kalarepy
- 200 g mielonego mięsa
- 1 sztuka pomidor
- 100 g kukurydzy
- 1 sztuka papryczka piri-piri
- 1 sztuka cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 szczypta kolendry
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- olej
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kalarepy oczyść, zetnij górną część i wydrąż środki. Wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj 15 minut.
- Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj posiekany czosnek i piri-piri.
- Mięso włóż do miski, dopraw kolendrą, solą i pieprzem. Dodaj cebulę, pokrojony pomidor i koncentrat pomidorowy. Smaż na rozgrzanym oleju przez 15 minut, ciągle mieszając aby mięso się nie przypaliło. Pod koniec smażenia dodaj odsączoną kukurydzę. Wymieszaj.
- Podgotowane kalarepy ułóż w naczyniu żaroodpornym, nadziej je podsmażonym mięsem. Piecz 25-30 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka