Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- średnia główka kapusty włoskiej
- 1/2 kg mięsa drobiowego
- 1/2 kg mięsa wieprzowego
- 2 sztuki jajka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 kostka bulionu
- pieprz
- sól
- vegeta
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bulion rozpuszczamy w szklance wrzącej wody. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy. Mięso mielimy z cebulą i czosnkiem. Dodajemy jajka i przyprawy. Mieszamy.
- Kapustę (głąbem do góry) parzymy kilka minut w osolonej wodzie. Wyjmujemy, osączamy i ostrożnie rozdzielamy liście. Na liście układamy farsz mięsny. Najpierw na małe, później kolejno na coraz większe, aż do zewnętrznych. Składamy główkę kapusty, ostatnie liście spinamy wykałaczkami.
- Kapustę wkładamy do garnka liśćmi do góry, podlewamy bulionem i dusimy do miękkości około godziny. Wyjmujemy, osączamy na sicie, kroimy w ćwiartki.
Źródło przepisu: przyślij przepis