Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 6 osób
Składniki
60 dag chudej karkówki wieprzowej
3 sztuki średnie ziemniaki
1 sztuka duża marchewka
1/2 sztuki selera
1 sztuka pietruszka
2 sztuki średnie cebule
1 sztuka strąk żółtej papryki
1 sztuka mała ostra papryczka chili
1 sztuka duży ząbek czosnku
1 sztuka czubata łyżka mąki pszennej
1/4 szklanki śmietany kremówki
3 łyżki oleju do smażenia
2 sztuki liście laurowe
1 łyżka pasty paprykowej
sól
pieprz czarny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Karkówkę opłucz, osusz, mięso potnij w kostkę. Posyp solą i pieprzem oraz oprósz mąką. Warzywa korzeniowe oczyść, obierz, opłucz.
- Strąk żółtej papryki oraz papryczki chili rozetnij, oczyść z pestek, drobno pokrój. Cebule grubo posiekaj. Marchewkę pokrój w plasterki, seler w słupki, a pietruszkę i ziemniaki w kostkę. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć mięso, mieszając, smaż je, aż się zrumieni. Dołóż cebule. Smaż razem jeszcze przez chwilkę. Dodaj przyprawy. Podlej wodą i duś pod przykryciem na małym płomieniu ok. 30 minut.
- Mniej więcej w połowie czasu gotowania do mięsa dodaj przygotowane wcześniej warzywa. Dolej trochę wody.
- Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie, gulasz wymieszaj z pastą paprykową i śmietaną. Ponownie przypraw i jeszcze raz zagotuj.