Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 10 dag mięsa mielonego
- 1 sztuka duża marchew
- 1 sztuka cebula
- 1 sztuka mała cukinia
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- natka pietruszki
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj do niej mięso mielone i smaż przez chwilę.
- Marchew obierz i razem z cukinią starkuj na tarce o grubych oczkach. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Dodaj warzywa i czosnek do smażącego się mięsa. Smaż przez chwilę, ciągle mieszając.
- Następnie wsyp na patelnię szklankę kaszy jęczmiennej i zalej 1,5 szklanki wody.
- Dopraw wszystko do smaku solą, mieloną papryką i koncentratem pomidorowym.
- Gotuj na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka