Przygotowanie:
Kuchnia:
arabska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
60 dag mielonej baraniny,
chilli.
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka mielonego kminku i słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
sok z cytryny,
sól. pieprz,
świeża posiekana kolendra i natka pietruszki.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Obrać i posiekać czosnek, oczyścić i posiekać chilli.
- Wszystkie składniki: mieloną baraninę, czosnek, chilli oraz przyprawy, sok z cytryny i zioła uformuj w podłużne kiełbaski.
- Ponabijać je wcześniej na namoczone, drewniane szpadki do szaszłyków.
- Tak przygotowane mięso zgrilluj ze wszystkich stron, obracając, na złoty kolor, a następnie podaj z sosem, np. czosnkowym, przygotowanym na bazie gęstego jogurtu naturalnego.