Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 osób
Składniki
- 500 g karkówki,
- 400 g podgrzybków,
- 2 sztuki jajka,
- 1 sztuka duża cebula,
- 3 łyżki ziaren słonecznika,
- 3 łyżki tartej bułki,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- sól i pieprz.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grzyby umyć. Cebulę posiekać. Rozgrzać masło na patelni. Podsmażyć na nim cebulę i grzyby. Wystudzić. Odłożyć 3-4 kapelusze w całości, a pozostałe pokroić na kawałki tak, by zmieściły się do maszynki do mielenia. Karkówkę pociąć w kostkę.
- Mięso i grzyby dwukrotnie zmielić przez maszynkę. Dodaj jajka, bułkę tartą, majeranek i tymianek. Przypraw solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszaj.
- Formę pasztetową wyłożyć papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 170 stopni. Przełożyć połowę masy do formy.
- Rozłożyć kapelusze podgrzybków i przykryć pozostałą masą.
- Docisnąć i wyrównać. Posypać pestkami słonecznika.
- Piec 1,5 godziny i wystudzić w formie.