Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 5 osób
Składniki
25 dag mielonej cielęciny
25 dag mielonej wieprzowiny
3 dag tłuszczu
5 dag czerstwej bułki
3 dag cebuli
jajo
3 dag mąki
pół szklanki śmietany
1 pęczek koperku
sól
pieprz
przyprawa do zup
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wyrobić starannie mięso z namoczoną i odciśniętą bułką, jajem, cebulą i przyprawami. Uformować 8 kul równej wielkości, obtoczyć w mące, lekko spłaszczyć. Smażyć rumiano na silnie rozgrzanym tłuszczu roślinnym. Włożyć do rondla, podlać wodą i dusić 20-30 min
- Klopsy wyjąć, sos doprawić mąką, można dodać kostkę przyprawy do zup, osolić, zagotować, połączyć ze śmietaną i siekanym koperkiem, zagrzać. Podawać polane sosem z ryżem na sypko lub kaszą perłową.
Źródło przepisu: książka przepisy czytelników