Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- Klopsiki
500 sztuk mięsa mielonego
1 sztuka jajko
bułka tarta
sól
pieprz
papryka słodka mielona
- Sos śmietanowy
1 sztuka wody
2 kostki rosołowe
1 sztuka marchewka
1/3 sztuki pietruszki (korzeń)
2 sztuki ziela angielskie
1 sztuka listek laurowy
330 sztuk śmietany 18%
1 łyżeczka mąki pszennej
posiekana natka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso mielone wkładamy do miski, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Dodajemy jajko i wyrabiamy. Jeżeli masa jest zbyt rzadka dodajemy trochę bułki tartej, żeby ją trochę zagęścić. Wyrabiamy na jednolitą masę i formujemy z niej małe kuleczki.
- Marchewkę obieramy i tarkujemy na tarce o grubych oczkach. Korzeń pietruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Do garnka wlewamy 1litr wody, wrzucamy starkowaną marchewkę, pokrojoną pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie i 2 kostki rosołowe. Gotujemy.
- Na gotujący się bulion wrzucamy mięsne kuleczki i gotujemy je na małym ogniu przez 30 minut.
- Do miseczki wsypujemy łyżeczkę mąki i śmietanę. Rozrabiamy ze sobą. Następnie dolewamy odrobinę gorącego bulionu z klopsów i mieszamy, by nie było grudek. Powstałą bazę sosu wlewamy do garnka z bulionem, w którym gotują się klopsy. Mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.