Przygotowanie:
Kuchnia:
arabska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 350 g wołowego mięsa mielonego
- 2 sztuki gałązki natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 3 sztuki ogórki gruntowe
- 2 łyżki oleju
- 200 g jogurtu typu greckiego
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 2 sztuki pomidory
- 1/2 sztuki pęczka koperku
- 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kofty: Mięso przełóż do miski. Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku, przyprawę do mięsa mielonego, sól, pieprz i 1/2 łyżki oleju. Wyrób na gładką masę. Uformuj 8 podłużnych kotlecików. Nabij je na patyczki do szaszłyków.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i układaj na niej kotleciki. Piecz 25 minut w temperaturze 180 st. C.
- Sos tzatziki: Ogórki obierz. Dwa z nich zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odciśnij nadmiar soku. Do wyciśniętych ogórków dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, połowę posiekanego koperku i jogurt. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.
- Sałatka: Sałatę posiekaj, połącz z pokrojonymi w plastry ogórkiem i pomidorami. Dodaj olej, resztę posiekanego koperku i pieprz. Wymieszaj.
- Upieczone kofty podawaj z sosem tzatziki i sałatką.
Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia