Dzisiaj jest: Czwartek, 19.05.2022 Imieniny: Piotra i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Kofty z sosem tzatziki i sałatką


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

arabska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 350 g  wołowego mięsa mielonego
  • 2 sztuki gałązki natki pietruszki
  • 2 ząbki  czosnku
  • 3 sztuki ogórki gruntowe
  • 2 łyżki  oleju
  • 200 g  jogurtu typu greckiego
  • 1/2 główki  sałaty lodowej
  • 2 sztuki pomidory
  • 1/2 sztuki pęczka koperku
  • 1 łyżka  przyprawy do mięsa mielonego
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Kofty: Mięso przełóż do miski. Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku, przyprawę do mięsa mielonego, sól, pieprz i 1/2 łyżki oleju. Wyrób na gładką masę. Uformuj 8 podłużnych kotlecików. Nabij je na patyczki do szaszłyków.
  2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i układaj na niej kotleciki. Piecz 25 minut w temperaturze 180 st. C.
  3. Sos tzatziki: Ogórki obierz. Dwa z nich zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odciśnij nadmiar soku. Do wyciśniętych ogórków dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, połowę posiekanego koperku i jogurt. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.
  4. Sałatka: Sałatę posiekaj, połącz z pokrojonymi w plastry ogórkiem i pomidorami. Dodaj olej, resztę posiekanego koperku i pieprz. Wymieszaj.
  5. Upieczone kofty podawaj z sosem tzatziki i sałatką.
Smacznego!


Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE