Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kogut w winie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 sztuka młody kogut do 2 kg lub młoda kura
  • 10 dag  chudego boczku
  • 15 dag  pieczarek
  • 20 sztuk małych cebulek
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 łyżka  masła
  • 1 łyżka  mąki
  • 500 ml  białego wytrawnego wina
  • 50 ml  śliwowicy
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka  pokrojonej kompozycji ziół - bouquet garni, czyli kilka związanych gałązek pietruszki, tymianku i listek laurowy

Sposób przyrządzania:

    Sprawionego i oczyszczonego z nadmiaru tłuszczu koguta umyć, osuszyć i podzielić na 4-6 porcji. Boczek pokroić na plasterki. Obrać cebulki. Pieczarki umyć pod zimną, bieżącą wodą, oczyścić ze skórek, większe z nich pokroić na połówki lub ćwiartki. Krótko przesmażyć boczek z trzema łyżkami masła. Dodać całe cebulki i smażyć około 15 minut, aż nabiorą złotego koloru. Dodać kawałki koguta, drobno posiekany czosnek, pieczarki i bouquet garni. Osolić i oprószyć pieprzem. Smażyć dalej pod przykryciem ok. 20 min, po czym wlać śliwowicę i zapalić. Zalać potrawę winem i na małym ogniu gotować pod przykryciem jeszcze przez 1 godz. i 15 min. Mięso wyjąć i przełożyć do podgrzanego naczynia. Do sosu, z którego wyjmujemy bouquet garni, dodać łyżkę masła utartego z łyżką mąki. Wymieszać i zagotować. Porcje koguta wyłożyć na półmisek, polać sosem i cebulkami, posypać zieloną pietruszką. Podawać z grzankami z bagietki.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony napój?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

    Julie M. Simon

    Wydawnictwo: Vital


    Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE