Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
8 sztuk małych kotletów z jagnięciny
3 łyżki oliwy
50 sztuk masła
kilka gałązek rozmarynu
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kotlety z jagnięciny osuszyć papierowym ręcznikiem. Oliwę i masło rozgrzać na płaskiej patelni aż tłuszcz zacznie dymić.
- Kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu na dużym ogniu około 5 minut.
- Tymczasem opłukać gałązki rozmarynu, otrząsnąć z wody, igły odrywać od łodyg. Dodać do kotletów na patelni i smażyć 5 minut.
- Czosnek obrać, wycisnąć do gorącego tłuszczu ze smażenia i wymieszać.
- Kotlety jeszcze raz odwrócić, posypać solą i pieprzem, włożyć je na półmisek.
Źródło przepisu: książka kucharska