Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 50 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- garść suszonych grzybów
- 1 sztuka mała cebula
- 1 sztuka kajzerka
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 sztuka jajko
- olej roślinny do smażenia
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grzyby umyj, namocz w letniej wodzie, ugotuj. Odciśnij, drobno posiekaj.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na łyżce oleju. Kajzerkę namocz w wodzie, dokładnie odciśnij.
- Do mięsa dodaj grzyby, cebulę, odciśniętą kajzerkę, 2-3 łyżki tartej bułki i jajko. Wyrób masę, przypraw.
- Formuj z niej kotlety, panieruj w tartej bułce, smaż na oleju na złoty kolor. Potrzymaj 3-5 minut na małym ogniu pod przykryciem.