Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
1 sztuka sprawionego mięsa koziego
2-3 łyżki mąki
6 ząbków czosnku
75 sztuk oliwy
2 łyżki panierki
100 sztuk migdałów
1 sztuka wątroba kozia
sól
pieprz
1 szczypta szafranu
2 łyżki octu winnego
175 sztuk wina
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso pokroić w dużą kostkę i obtoczyć w mące. Czosnek obrać, 3 ząbki podsmażyć na oleju w dużym garnku. Wyjąć i odłożyć na bok.
- Mięso porcjami smażyć na tłuszczu, od smażenia czosnku i posolić. Włożyć z powrotem czosnek i smażyć około 2 minuty.
- Na patelni usmażyć resztę czosnku z panierką, migdałami obranymi ze skórki i oczyszczoną wątrobą.
- Mieszankę przełożyć na koniec do moździerza i rozgnieść z pieprzem, szafranem i octem. Pastę dodać do mięsa. Wlać wino i około 150ml wody. Wymieszać i dusić około 15 minut, aż mięso zmięknie, a sos zgęstnieje.
Źródło przepisu: książka kucharska