Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 5 osób
Składniki
- 1 sztuka comber króliczy
- 250 ml wytrawnego wina
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki posiekanego tymianku
- 1 łyżka grubo mielonego pieprzu
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka chili
- oliwa
- Sos
- 4 sztuki cebule
- 2 sztuki kromki pszennego chleba
- 250 ml mleka
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki śmietany
- 2 sztuki goździki
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- cukier
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski włóż musztardę, sól, pieprz, paprykę, chili i wymieszaj. Natrzyj mięso tak przygotowaną mieszanką. Zalej winem i odstaw na noc do lodówki.
- Wyjmij królika z marynaty, natrzyj oliwą. Piecz w temperaturze 220 st. C przez godzinę, często podlewając pozostałą marynatą. Wyjmij i posyp tymiankiem.
- Sos: Cebule obierz i posiekaj, zalej je mlekiem, dodaj masło i goździki. Gotuj 30 minut na małym ogniu. Wsyp pokruszony chleb bez skórki. Wlej śmietanę, dopraw solą i cukrem. Zmiksuj sos i polej nim gorącego królika.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka