Dzisiaj jest: Piątek, 18.09.2020 Imieniny: Ireny i Józefa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Królik z czosnkowym flanem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 2 główki  czosnku
  • 1 sztuka królik pokrojony na porcje
  • 1 l  oliwy
  • 40 ml  śmietany
  • 2 łyżki  masła
  • 5 sztuk jajek
  • 25 g  startego parmezanu
  • 2 sztuki liście laurowe
  • 2 sztuki gałązki rozmarynu
  • suszony tymianek
  • 10 sztuk ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżka  zmielonego zielonego pieprzu
  • 10 sztuk jagód jałowca
  • 1 łyżka  czerwonego pieprzu
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

    Królika natrzyj solą, szczyptą tymianku i jedną pokrojoną gałązką rozmarynu. Zawiń w folię i włóż na noc do lodówki. Następnego dnia wytrzyj mięso z soli i z ziół. Włóż królika do garnka, dodaj resztę rozmarynu i tymianku, wszystkie rodzaje pieprzu, jałowiec, liście laurowe i 5 ząbków czosnku. Zalej oliwą tak, aby przykryła całe mięso. Przykryj garnek i duś na maleńkim ogniu przez 1,5-2 godziny, aż mięso stanie się zupełnie miękkie. Zdejmij z ognia, ostudź i odstaw do lodówki.Pół godziny przed podaniem przygotuj flany. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Obierz resztę czosnku i ułóż ząbki w wysmarowanych masłem sześciu foremkach. Jajka roztrzep ze śmietaną i parmezanem, przypraw. Wlej masę do foremek i piecz 15-20 minut, aż flany zetną się pośrodku. Podawaj letnie razem z ostudzonym królikiem.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

    Katarzyna Błażejewska-Stuhr

    Wydawnictwo: Zwierciadło


    Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE