Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
60 dag mięsa z grzbietu królika bez kości
1 sztuka por
1 sztuka czerwona papryka
2 sztuki suszone papryczki chili
1 sztuka jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki białego wina
1 szczypta cukru
8 dag orzeszków ziemnych bez skórki
olej do smażenia
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso z królika umyj, osusz i pokrój w niedużą kostkę. Jajko, mąkę ziemniaczaną, sos sojowy oraz białe wino wymieszaj w misce. Dopraw do smaku szczyptą cukru, solą i pieprzem. Do powstałej w ten sposób marynaty włóż pokrojone mięso. Marynuj przez 24 godziny.
- Por oczyść, pokrój w cienkie paseczki, przełóż na sitko, opłukaj i odstaw do ocieknięcia. Paprykę oraz papryczki chili oczyść, usuń nasiona i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć zamarynowane mięso i podsmaż ze wszystkich stron, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj orzeszki ziemne, posiekany por oraz papryki. Składniki przez chwilę podsmażaj. W razie potrzeby dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj. Danie najlepiej podawać z ugotowanym ryżem.
Źródło przepisu: Smacznego!