Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 20 sztuk nitek szafranu
- 2 sztuki czerwone cebule
- 3 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy
- 12 sztuk małych udek królika
- sól
- 250 sztuk wytrawnego białego wina
- 1 sztuka liść laurowy
- 8 sztuk ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka sproszkowanej papryki
- 5 sztuk gałązek tymianku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szafran namoczyć w 4 łyżkach gorącej wody. Cebulę obrać, pokroić w pierścienie. Czosnek obrać i drobno posiekać.
- Rozgrzać 2 łyżki oliwy, poddusić cebulę i czosnek. Wyjąć i wlać na patelnię 4 łyżki oliwy.
- Umyte i osuszone mięso smażyć na oliwie ze wszystkich stron około 10 minut, następnie wyjąć, posolić i zlać oliwę.
- Tłuszcz ze smażenia zagotować razem z winem. Dodać cebulę, czosnek, liść laurowy i szafran razem z wodą, w której się moczył.
- Ziarna pieprzu, sproszkowaną paprykę i opłukany tymianek wymieszać z mięsem. Wlać tyle wody, aby mięso było w całości zakryte. Gotować około 60 minut pod przykryciem.
- Mięso przełożyć do małych miseczek i polać sosem. Jeśli sos jest za rzadki, przedtem trochę go odparować.
Źródło przepisu: książka kucharska