Dzisiaj jest: Sobota, 27.02.2021 Imieniny: Gabriela i Anastazji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Królik z szafranem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 20 sztuk nitek szafranu
  • 2 sztuki czerwone cebule
  • 3 ząbki  czosnku
  • 6 łyżek  oliwy
  • 12 sztuk małych udek królika
  • sól
  • 250 sztuk wytrawnego białego wina
  • 1 sztuka liść laurowy
  • 8 sztuk ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka  sproszkowanej papryki
  • 5 sztuk gałązek tymianku

Sposób przyrządzania:

  1. Szafran namoczyć w 4 łyżkach gorącej wody. Cebulę obrać, pokroić w pierścienie. Czosnek obrać i drobno posiekać.
  2. Rozgrzać 2 łyżki oliwy, poddusić cebulę i czosnek. Wyjąć i wlać na patelnię 4 łyżki oliwy.
  3. Umyte i osuszone mięso smażyć na oliwie ze wszystkich stron około 10 minut, następnie wyjąć, posolić i zlać oliwę.
  4. Tłuszcz ze smażenia zagotować razem z winem. Dodać cebulę, czosnek, liść laurowy i szafran razem z wodą, w której się moczył.
  5. Ziarna pieprzu, sproszkowaną paprykę i opłukany tymianek wymieszać z mięsem. Wlać tyle wody, aby mięso było w całości zakryte. Gotować około 60 minut pod przykryciem.
  6. Mięso przełożyć do małych miseczek i polać sosem. Jeśli sos jest za rzadki, przedtem trochę go odparować.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 48


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE