Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
150 sztuk ugotowanego ryżu
500 sztuk siekanej wieprzowiny
1 sztuka jajko
20 sztuk prażonych migdałów pokrojonych w słupki
sól
pieprz
125 sztuk daktyli
1/2 sztuki cytryny
1 łyżka musztardy
4 łyżki panierki
oliwa z oliwek do smażenia
4 sztuki cebule
100 sztuk białego wina
100 sztuk mocnego wywaru mięsnego
2 sztuki liście laurowe
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż wymieszać z mięsem, jajkiem i migdałami, dodać sól i pieprz. Z daktyli usunąć pestki, pokroić w drobną kostkę i razem z mięsem włożyć do miski. Cytrynę umyć i osuszyć. Z połowy cytryny zetrzeć skórkę, dodać wraz z musztardą do mięsa i wszystko dobrze wymieszać.
- Wilgotnymi dłońmi uformować małe kuleczki. Obtoczyć w panierce i usmażyć na oliwie.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na niewielkiej ilości oliwy, wlać wywar i wino, dodać liście laurowe. Wszystko zagotować, następnie gotować jeszcze 10 minut na małym ogniu.
- Mięso włożyć do wrzątku na 15 minut, aby naciągnęło. Ostudzić w wywarze i podawać z chlebem.
Źródło przepisu: książka kucharska