Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 150 sztuk ugotowanego ryżu
- 500 sztuk siekanej wieprzowiny
- 1 sztuka jajko
- 20 sztuk prażonych migdałów pokrojonych w słupki
- sól
- pieprz
- 125 sztuk daktyli
- 1/2 sztuki cytryny
- 1 łyżka musztardy
- 4 łyżki panierki
- oliwa z oliwek do smażenia
- 4 sztuki cebule
- 100 sztuk białego wina
- 100 sztuk mocnego wywaru mięsnego
- 2 sztuki liście laurowe
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż wymieszać z mięsem, jajkiem i migdałami, dodać sól i pieprz. Z daktyli usunąć pestki, pokroić w drobną kostkę i razem z mięsem włożyć do miski. Cytrynę umyć i osuszyć. Z połowy cytryny zetrzeć skórkę, dodać wraz z musztardą do mięsa i wszystko dobrze wymieszać.
- Wilgotnymi dłońmi uformować małe kuleczki. Obtoczyć w panierce i usmażyć na oliwie.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na niewielkiej ilości oliwy, wlać wywar i wino, dodać liście laurowe. Wszystko zagotować, następnie gotować jeszcze 10 minut na małym ogniu.
- Mięso włożyć do wrzątku na 15 minut, aby naciągnęło. Ostudzić w wywarze i podawać z chlebem.
Źródło przepisu: książka kucharska