Przygotowanie:
Kuchnia:
chińska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- Kurczak
- 2 łyżki dowolnego oleju do smażenia
- 2 ząbki czosnku, już zmiażdżone
- 1/2 sztuki niewielkiej cebuli
- 6-8 sztuk suszonych papryczek chilli średniej wielkości
- 3 sztuki 1/2 kg kurczaka pokrojonego w kostkę
- szalotka pokrojona w piórka
- 1/2 szklanki prażonych orzechów nerkowca
- Sos
- 1 łyżeczka sosu sojowego, bądź przyprawy typu Maggi
- 1 łyżka słodkiego sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1/4 łyżeczki cukru do smaku
- 2 łyżki wody
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rozgrzej olej na woku.
- Dodaj czosnek, cebulę i papryczki. Smaż, dopóki nie odczujesz aromatu papryczek
- Dodaj orzechy, oraz kurczaka. Smaż kilka minut i uważaj, aby kurczak nie ściemniał
- Następnie dodaj składniki sosu i smaż, dopóki kurczak nie będzie gotowy
- Na koniec dodaj szalotkę i chwilę duś
- Kurczaka możesz podawać z ryżem