Przygotowanie:
Kuchnia:
chińska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
60 dag filetów z kurczaka
4 sztuki czerwone papryki
4 sztuki zielone papryki
1 sztuka cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1 łyżka octu winnego
250 ml rosołu
1 łyżka sosu sojowego
15 dag kiełków sojowych
2 dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz biały
|
|
Sposób przyrządzania:
- Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno pokroić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim kurczaka. Doprawić go do smaku solą i pieprzem. Zdjąć mięso z patelni i zabezpieczyć przed wystygnięciem.
- Na tym samym oleju zeszklić cebulę i czosnek. Następnie dodać pokrojoną paprykę i chwilę poddusić.
- Dorzucić mięso, wlać wino, rosół i ocet winny. Zmniejszyć ogień i dusić przez kilka minut.
- Na chwilę przed końcem gotowania dodać kiełki sojowe i cukier. Wymieszać.
- Mąkę ziemniaczaną rozrobić w małej ilości zimnej wody i polać nią potrawę. Wymieszać.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni