Przygotowanie:
Kuchnia:
grecka
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 30 dag piersi z kurczaka
- 20 dag małych pieczarek
- sól
- pieprz
- 3 łyżki masła
- 2 sztuki dymki
- kubek greckiego jogurtu
- 100 ml śmietany
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- 2 łyżeczki kolendry
- 4 sztuki chlebki pita
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso pokroić w plasterki. Pieczarki przekroić na pół. Plasterki kurczaka oprószyć solą i pieprzem, smażyć 5 min na 2 łyżkach masła, zdjąć z patelni. Na tę samą patelnię dodać łyżkę masła, usmażyć posiekane dymki na złoto. Dodać pieczarki, smażyć razem do odparowania wody.
- Wlać jogurt i śmietanę, redukować sos przez 5 min. Dodać skórkę cytrynową i zieleninę. Chlebki podgrzać w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Do środka chlebków włożyć plasterki kurczaka i pieczarki w sosie.
Źródło przepisu: gazeta moje gotowanie