Przygotowanie:
Kuchnia:
grecka
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
30 dag piersi z kurczaka
20 dag małych pieczarek
sól
pieprz
3 łyżki masła
2 sztuki dymki
kubek greckiego jogurtu
100 ml śmietany
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
2 łyżeczki natki pietruszki
2 łyżeczki kolendry
4 sztuki chlebki pita
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso pokroić w plasterki. Pieczarki przekroić na pół. Plasterki kurczaka oprószyć solą i pieprzem, smażyć 5 min na 2 łyżkach masła, zdjąć z patelni. Na tę samą patelnię dodać łyżkę masła, usmażyć posiekane dymki na złoto. Dodać pieczarki, smażyć razem do odparowania wody.
- Wlać jogurt i śmietanę, redukować sos przez 5 min. Dodać skórkę cytrynową i zieleninę. Chlebki podgrzać w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Do środka chlebków włożyć plasterki kurczaka i pieczarki w sosie.
Źródło przepisu: gazeta moje gotowanie