Dzisiaj jest: Sobota, 29.01.2022 Imieniny: Zdzisława i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Kurczak po kongijsku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

afrykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka kurczak (1.5 kg)
  • 4 łyżki  sklarowanego masła śmietankowego
  • 1/2 szklanki  miękkiego masła orzechowego
  • 1/4 szklanki  majonezu
  • 1/2 szklanki  posiekanych orzeszków ziemnych
  • 3 sztuki strąki zielonej papryki
  • olej do smażenia
  • sól

Sposób przyrządzania:

    Kurczaka umyj, przekrój na pół wzdłuż kręgosłupa, odetnij udka i poprzekrawaj je w miejscu zgięcia. Każdą porcję posól, posmaruj stopionym masłem śmietankowym i ułóż (piersi - skórą do dołu) w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym. Piecz 30 minut w 170°C, po czym odwróć. Gdy kurczak będzie się piekł, z majonezu i masła orzechowego utrzyj gładki sos. Rozsmaruj go na kawałkach podpieczonego już mięsa, piecz jeszcze 15 minut. Wyjmij brytfannę z piekarnika i posyp kurczaka posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Strąki papryki wrzuć na 5 minut do wrzątku, po czym wyjmij i przelej lodowatą wodą. Następnie obierz je ze skórki, przekrój, usuwając gniazda nasienne, osusz i pokrój w paski o szerokości 2,5 cm. Włóż je na rozgrzany na patelni olej i smaż, mieszając, aż staną się ciemnobrązowe. Upieczone mięso przełóż na półmisek, udekoruj paskami papryki. Podawaj z żółtym ryżem (ugotowanym z dodatkiem szafranu lub kurkumy).



    Vitalia PL

    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

    Nicola Temple

    Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


    Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE