Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 1 sztuka kurczak o wadze ok. 1,5 kg, pokrojony na 6-8 kawałków
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1 sztuka drobno posiekana cebula
- 3 ząbki drobno posiekane ząbki czosnku
- 6 sztuk dojrzałych pomidorów, obranych ze skórki i grubo posiekanych
- 2 szklanki wytrawnego białego wina
- 1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu lub ekwiwalent w suszonym rozmarynie
- 1 łyżka drobno posiekanego tymianku lub ekwiwalent w suszonym tymianku
- 1 szklanka czarnych oliwek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka smaż na oliwie, na dużej patelni, na średnim ogniu, aż stanie się rumiany. Dopraw solą i pieprzem. Kurczaka zdejmij z patelni i odstaw.
- Na tej samej patelni, przez 8-10 minut smaż cebulę, czosnek i pomidory aż do momentu gdy pomidory zaczną się rozpadać. Dopraw solą. Zmniejsz ogień i dolej wino. Dodaj rozmaryn, tymianek i oliwki. Gotuj przez 10 minut.
- Kurczaka przełóż z powrotem na patelnię, dopraw solą i pieprzem. Przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 30 minut, aż kurczak stanie się bardzo miękki. Podawaj danie gorące.