Dzisiaj jest: Sobota, 28.05.2022 Imieniny: Augustyna i Jaromira



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Kurczak po prowansalsku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka  kurczak o wadze ok. 1,5 kg, pokrojony na 6-8 kawałków
  • 4 łyżki  oliwy z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 sztuka  drobno posiekana cebula
  • 3 ząbki  drobno posiekane ząbki czosnku
  • 6 sztuk  dojrzałych pomidorów, obranych ze skórki i grubo posiekanych
  • 2 szklanki  wytrawnego białego wina
  • 1 łyżka  drobno posiekanego rozmarynu lub ekwiwalent w suszonym rozmarynie
  • 1 łyżka  drobno posiekanego tymianku lub ekwiwalent w suszonym tymianku
  • 1 szklanka  czarnych oliwek

Sposób przyrządzania:

  1. Kurczaka smaż na oliwie, na dużej patelni, na średnim ogniu, aż stanie się rumiany. Dopraw solą i pieprzem. Kurczaka zdejmij z patelni i odstaw.
  2. Na tej samej patelni, przez 8-10 minut smaż cebulę, czosnek i pomidory aż do momentu gdy pomidory zaczną się rozpadać. Dopraw solą. Zmniejsz ogień i dolej wino. Dodaj rozmaryn, tymianek i oliwki. Gotuj przez 10 minut.
  3. Kurczaka przełóż z powrotem na patelnię, dopraw solą i pieprzem. Przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 30 minut, aż kurczak stanie się bardzo miękki. Podawaj danie gorące.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 40


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE