Przygotowanie:
Kuchnia:
chińska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
2 sztuki filety z piersi kurczaka
1 sztuka czerwona papryka
1 sztuka zielona papryka
1 sztuka żółta papryka
1 sztuka puszka brzoskwiń
1 sztuka cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżka mąki
mielona papryczka chili
przyprawa do kurczaka
oliwa
sól
pieprz
200 g ryżu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Polej mięso oliwą, dopraw przyprawą do kurczaka i usmaż na rozgrzanej oliwie. Przełóż mięso do garnka.
- Papryki umyj, oczyść, pokrój w kostkę i dopraw solą. Podsmaż na tłuszczu pozostałym po smażeniu kurczaka, do momentu aż warzywa zmiękną. Wsyp do garnka z kurczakiem.
- Cebulę obierz, zeszklij na oliwie po smażeniu papryki i dodaj ją do kurczaka.
- Brzoskwinie odsącz z syropu, pokrój w kostkę i wrzuć do kurczaka. Wymieszaj.
- Do garnka z kurczakiem wlej 1/2 szklanki wody, dodaj szczyptę chili i gotuj na małym ogniu. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mąkę.
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i rozłóż na talerzach. Na środek ryżu wyłóż kurczaka w sosie.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka