Dzisiaj jest: Sobota, 30.05.2020 Imieniny: Feliksa i Ferdynanda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Kurczak słodko-pikantny


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

chińska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 2 sztuki filety z piersi kurczaka
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 1 sztuka zielona papryka
  • 1 sztuka żółta papryka
  • 1 sztuka puszka brzoskwiń
  • 1 sztuka cebula
  • 4 ząbki  czosnku
  • 1 łyżka  mąki
  • mielona papryczka chili
  • przyprawa do kurczaka
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 200 g  ryżu

Sposób przyrządzania:

  1. Kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Polej mięso oliwą, dopraw przyprawą do kurczaka i usmaż na rozgrzanej oliwie. Przełóż mięso do garnka.
  2. Papryki umyj, oczyść, pokrój w kostkę i dopraw solą. Podsmaż na tłuszczu pozostałym po smażeniu kurczaka, do momentu aż warzywa zmiękną. Wsyp do garnka z kurczakiem.
  3. Cebulę obierz, zeszklij na oliwie po smażeniu papryki i dodaj ją do kurczaka.
  4. Brzoskwinie odsącz z syropu, pokrój w kostkę i wrzuć do kurczaka. Wymieszaj.
  5. Do garnka z kurczakiem wlej 1/2 szklanki wody, dodaj szczyptę chili i gotuj na małym ogniu. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mąkę.
  6. Ryż ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i rozłóż na talerzach. Na środek ryżu wyłóż kurczaka w sosie.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE