Dzisiaj jest: Czwartek, 21.10.2021 Imieniny: Urszuli i Hilarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Kurczak w białym winie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1.2 sztuk całego kurczaka
  • 25 dag  małych czerwonych cebulek
  • 25 dag  małych białych cebulek
  • 2 pęczki  dymki
  • 250 ml  białego wytrawnego wina
  • 250 ml  rosołu
  • 5 dag  cienkich plasterków wędzonego boczku
  • 2 sztuki listki laurowe
  • 2 łyżki  oleju
  • 2-3 łyżeczki  mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na 8 porcji. Każdy kawałek natrzeć solą i pieprzem.
  2. Czerwone i białe cebulki obrać i przekroić na połówki. Dymkę obrać i pokroić na małe kawałki.
  3. W brytfannie rozgrzać olej, podsmażyć na nim boczek i porcje kurczaka. Dodać cebulkę, dymkę i poddusić razem z mięsem. Po chwili wlać bulion i wino, wrzucić listki laurowe. Dusić na wolnym ogniu przez około 40 minut.
  4. Wyjąć kurczaka, zawinąć w folię aluminiową żeby nie wystygł. Mąkę rozrobić w odrobinie zimnej wody i dodać do sosu w brytfannie. Wymieszać. Chwilę podgotować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Przełożyć kurczaka do sosu. Podawać posypane pieprzem.
Smacznego!


Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE