Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
1.2 sztuk całego kurczaka
25 dag małych czerwonych cebulek
25 dag małych białych cebulek
2 pęczki dymki
250 ml białego wytrawnego wina
250 ml rosołu
5 dag cienkich plasterków wędzonego boczku
2 sztuki listki laurowe
2 łyżki oleju
2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na 8 porcji. Każdy kawałek natrzeć solą i pieprzem.
- Czerwone i białe cebulki obrać i przekroić na połówki. Dymkę obrać i pokroić na małe kawałki.
- W brytfannie rozgrzać olej, podsmażyć na nim boczek i porcje kurczaka. Dodać cebulkę, dymkę i poddusić razem z mięsem. Po chwili wlać bulion i wino, wrzucić listki laurowe. Dusić na wolnym ogniu przez około 40 minut.
- Wyjąć kurczaka, zawinąć w folię aluminiową żeby nie wystygł. Mąkę rozrobić w odrobinie zimnej wody i dodać do sosu w brytfannie. Wymieszać. Chwilę podgotować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Przełożyć kurczaka do sosu. Podawać posypane pieprzem.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni