Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 6 osób
Składniki
- 8 sztuk udek kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 2 sztuki cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 50 dag pomidorów
- pół szklanki czerwonego wina
- przyprawa korzenna lub po szczypcie gałki muszkatołowej oraz mielonych goździków oraz cynamonu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Udka natrzeć solą i pieprzem. Olej rozgrzać w płytkim rondlu i smażyć najpierw kolejne partie mięsa, aż zbrązowieją, potem- pokrojoną w plastry cebulę i czosnek. Gdy będą ciemnozłote, odlać nadmiar tłuszczu i dodać koncentrat pomidorowy, posiekane pomidory bez skórki, wino i przyprawy. Zagotować.
- Do naczynia żaroodpornego włożyć udka, odsączoną fasolę, polać przygotowanym sosem, ewentualnie doprawionym jeszcze solą i pieprzem. Naczynie nakryć i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (180 st.) na ok. 45 min.
- Potrawę przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: książka potrawy jednogarnkowe