Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kurczak w soku pomarańczowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 600 sztuk piersi kurczaka bez kości i skóry
  • 2 łyżki  półwytrawnego wina
  • sok z 1 pomarańczy
  • 4 łyżki  oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 200 sztuk dżemu pomarańczowego
  • 1 łyżka  rodzynek
  • 2 łyżki  orzechów włoskich
  • 2 sztuki śliwki bez pestek albo mus śliwkowy

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso pokroić w kostkę wielkości 2,5x2,5 cm. Na marynatę wymieszać wino z 4 łyżkami soku pomarańczowego, 2 łyżkami oliwy, solą i pieprzem. Mięso wymieszać z zalewą, przykryć i marynować w lodówce przez całą noc.
  2. Na sos przełożyć do garnka połowę dżemu, rodzynki oraz pokrojone śliwki lub mus śliwkowy. Przykryć i gotować około 10 minut na małym ogniu. Zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 5 minut. Sos ostudzić i wymieszać z resztą dżemu. Orzechy grubo posiekać, dodać do sosu, wlać 3 łyżki soku pomarańczowego, 1 łyżkę wody i wszystko wymieszać.
  3. Rozgrzać pozostałą oliwę, mięso smażyć ze wszystkich stron około 5-8 minut. Kurczaka podawać z sosem.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 48


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE