Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
2 sztuki udka kurczaka
2 łyżki mąki
3 łyżki oleju
4 łyżki śmietany
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Udka umyj, osusz i obtocz w mące.
- Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i obsmaż na nim kurczaka z obu stron. Następnie dolej 4 łyżki wody, przypraw solą. Duś pod przykryciem przez 15 minut.
- W miseczce wymieszaj koncentrat pomidorowy, śmietanę i słodką paprykę. Dodaj do duszącego się kurczaka i ostrożnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Tak przygotowane udka wyłóż na głęboki półmisek i polej sosem paprykowym.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni