Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
Pół kurczaka
4 sztuki marchewki
2 sztuki pietruszki
burak
jabłko
3 sztuki pomidory
smalec
sól czosnkowa
papryka
pieprz. sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka natrzeć solą czosnkową, włożyć do naczynia z roztopionym smalcem i podpiec w piekarniku.
- Na tarce z dużymi otworami zetrzeć marchewkę, pietruszkę i jabłko i obłożyć nimi podpieczonego kurczaka, kawałkiem buraka natrzeć mięso, podlać wodą i dusić pod przykryciem. Miękkiego kurczaka obłożyć obranymi ze skórki, pokrojonymi w plastry pomidorami, posypać ostrą papryką i pieprzem.
- Podlać niewielką ilością wody i jeszcze kilka minut dusić. Podawać z ryżem lub pieczywem razowym lub fit.
Źródło przepisu: książka przepisy czytelników