Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 400 g filetu z kurczaka
- 100 g chorizo
- 3 sztuki papryki
- 1 sztuka pomarańcza
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 1 pęczek czosnku bulwiastego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka oraz chorizo pokroić w małą kostkę. Paprykę umyć, przepołowić, usunąć pestki i miąższ pokroić w cienkie paski.
- Czosnek bulwiasty umyć, otrząsnąć z wody i pociąć liście nożyczkami w cienkie krążki.
- Pomarańczę umyć, wytrzeć do sucha i cienko zetrzeć skórę. Z połowy wycisnąć sok.
- W misce wymieszać mięso kurczaka z kawałkami kiełbasy, papryką, 2/3 czosnku, skórką i sokiem z pomarańczy oraz 2 łyżkami oliwy.
- Na patelni rozgrzać resztę oliwy i porcjami smażyć w niej po około 7 minut mięso z warzywami, aż mięso nabierze brązowego koloru.
- Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać resztą czosnku i podawać.
Źródło przepisu: książka kucharska