Dzisiaj jest: Czwartek, 19.05.2022 Imieniny: Piotra i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Kurczak z chorizo i papryką


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 400 g  filetu z kurczaka
  • 100 g  chorizo
  • 3 sztuki papryki
  • 1 sztuka pomarańcza
  • 4 łyżki  oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1 pęczek  czosnku bulwiastego

Sposób przyrządzania:

  1. Kurczaka oraz chorizo pokroić w małą kostkę. Paprykę umyć, przepołowić, usunąć pestki i miąższ pokroić w cienkie paski.
  2. Czosnek bulwiasty umyć, otrząsnąć z wody i pociąć liście nożyczkami w cienkie krążki.
  3. Pomarańczę umyć, wytrzeć do sucha i cienko zetrzeć skórę. Z połowy wycisnąć sok.
  4. W misce wymieszać mięso kurczaka z kawałkami kiełbasy, papryką, 2/3 czosnku, skórką i sokiem z pomarańczy oraz 2 łyżkami oliwy.
  5. Na patelni rozgrzać resztę oliwy i porcjami smażyć w niej po około 7 minut mięso z warzywami, aż mięso nabierze brązowego koloru.
  6. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać resztą czosnku i podawać.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 48


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE