Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 1 sztuka kurczak rosołowy,
- 2 l osolonej wody,
- 1 sztuka paczka zielonego makaronu,
- tłuszcz do smażenia,
- 1 szklanka pokrojonej czerwonej papryki,
- sól. pieprz,
- sproszkowana słodka papryka.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Umytego kurczaka włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować na wolnym ogniu 1 godzinę.
- Dodać oczyszczoną i umytą włoszczyznę i gotować jeszcze godzinę.
- Ugotować oddzielnie makaron i osączyć na sicie.
- Kurczaka wyjąć z rosołu, podzielić na porcje, dobrze osuszyć w ściereczce i zrumienić na gorącym tłuszczu.
- Rosół przecedzić przez sito, dodać makaron i pokrojoną w paski czerwoną paprykę.
- Danie przyprawić pikantnie solą, pieprzem i sproszkowaną papryką, ułożyć z wierzchu porcje kurczaka i natychmiast podawać.