Dzisiaj jest: Poniedziałek, 07.10.2024 Imieniny: Marii i Marka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kurczak z sosem winogronowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 70 dag  filetów z piersi kurczaka
  • 2 łyżki  oleju
  • 2 sztuki cebule
  • 1 sztuka marchew
  • 1/2 szklanki  białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka  koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki  bulionu
  • 15 dag  ciemnych winogron
  • 15 dag  jasnych winogron
  • 3 łyżki  obranych migdałów
  • 1 sztuka papryczka chili
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 1/2 szklanki  śmietany kremówki
  • 1 łyżka  jasnej zasmażki
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę. Marchew umyj, obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż na nim cebulę i marchew. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i podsmaż chwilę. Wlej wino, bulion i gotuj przez 45 minut. Sos odcedź.
  2. Winogrona umyj, wyjmij pestki. Migdały upraż na suchej patelni. Chili oczyść i pokrój w paski.
  3. Mięso umyj, osusz, przypraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż na nim kurczaka. Następnie wlej 2 łyżki wody, wstaw do piekarnika i piecz 15 minut w 180 st. C.
  4. Winogrona podsmaż z cukrem. Dodaj sos z wina, śmietanę, zasmażkę, chili i zagotuj.
  5. Mięso układaj na talerzach, każdy kawałek polej sosem winogronowym i posyp migdałami.
Smacznego!


Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE