Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 70 dag filetów z piersi kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 2 sztuki cebule
- 1 sztuka marchew
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki bulionu
- 15 dag ciemnych winogron
- 15 dag jasnych winogron
- 3 łyżki obranych migdałów
- 1 sztuka papryczka chili
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1 łyżka jasnej zasmażki
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę. Marchew umyj, obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż na nim cebulę i marchew. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i podsmaż chwilę. Wlej wino, bulion i gotuj przez 45 minut. Sos odcedź.
- Winogrona umyj, wyjmij pestki. Migdały upraż na suchej patelni. Chili oczyść i pokrój w paski.
- Mięso umyj, osusz, przypraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż na nim kurczaka. Następnie wlej 2 łyżki wody, wstaw do piekarnika i piecz 15 minut w 180 st. C.
- Winogrona podsmaż z cukrem. Dodaj sos z wina, śmietanę, zasmażkę, chili i zagotuj.
- Mięso układaj na talerzach, każdy kawałek polej sosem winogronowym i posyp migdałami.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni