Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
3-4 sztuki pojedyncze filety z kurczaka
przyprawa curry
30 dag kuskusu
bułka tarta
1 kostka drobiowa lub warzywna
5-6 sztuk pomidorów
2 łyżki posiekanej bazylii
200 ml jogurtu naturalnego
zioła prowansalskie
2 ząbki czosnku
sól
olej
oliwa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kuskus zalej gorącym bulionem z kostki (w proporcji objętościowej kuskusu do płynu 1:2). Przykryj i odstaw na 15 minut. Następnie przełóż kaszkę do kubków i uformuj babeczki.
- Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i połowę wymieszaj z 2 łyżkami oliwy. Mięso umyj, osusz i pokrój w dużą kostkę. Obtocz kurczaka w curry, a następnie skrop oliwą z czosnkiem i obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju.
- Pomidory umyj, osusz i pokrój w małą kostkę. Oprósz solą, posiekaną bazylią i skrop oliwą. Wymieszaj.
- Jogurt wymieszaj z pozostałym czosnkiem. Dopraw solą i ziołami prowansalskimi. Podawaj do mięsa.
Źródło przepisu: przyślij przepis!