Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
400 g makaronu spaghetti
280 g boczku wędzonego
1 sztuka puszka pomidorów
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
4 sztuki gałązki natki pietruszki
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Boczek pokrój w kostkę. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim boczek i czosnek na rumiano.
- Dodaj rozdrobnione pomidory razem z zalewą i kilka łyżek wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Duś 15 minut.
- W tym czasie ugotuj w lekko osolonej wodzie makaron, odcedź. Przełóż go na patelnię. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj z sosem pomidorowym. Rozłóż na talerze.
Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia