Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 osób
Składniki
- 6 sztuk udek kurczaka
- 6 łyżek dżemu morelowego
- 6 łyżek jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Dżem morelowy przetrzeć przez sito lub zmiksować na gładką masę, a następnie dodać sos sojowy, mieloną słodką paprykę, pieprz i rozmaryn. Składniki starannie wymieszać tak, aby nie zrobiły się grudki. Marynatę odstawić.
- Udka kurczaka dokładnie umyć, osuszyć na ręczniku papierowym, natrzeć solą i wstawić na ok. 5 minut do lodówki. Następnie mięso równomiernie polać przygotowaną marynatą, przykryć i ponownie odstawić w chłodne miejsce na ok. 30 minut.
- Udka wraz z marynatą przełożyć do rękawów do pieczenia (do jednego rękawa włożyć po 3 udka). Przed zamknięciem do każdego woreczka wlać po ok. 5 łyżek wody. Zamknięte rękawy przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Mięso wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piec ok. 50 minut. Po tym czasie rękawy rozciąć i piec kolejne 10 minut (udka powinny się zrumienić). Gotowe danie serwować wraz z ugotowanymi ziemniakami lub kluskami.