Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 80 dag polędwicy cielęcej
- 1/2 l białego wina
- 3 łyżki ziołowej musztardy
- 200 ml śmietany
- sok z cytryny
- olej do smażenia
- sól i biały pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Polędwicę umyć, osuszyć, pokroić na 8 medalionów. Rozgrzać olej na patelni, smażyć medaliony po 2 min z każdej strony.
- Zdjąć z patelni, tłuszcz zlać.
- Na patelnię wlać wino, dodać śmietanę i musztardę.
- Mieszać podgrzewając, aż sos osiągnie kremową konsystencję. Doprawić solą, sokiem z cytryny i pieprzem.
- Włożyć do sosu medaliony, chwilę podgrzewać.
- Mięso rozłożyć na podgrzanych talerzach. Podawać z makaronem.
Źródło przepisu: Książka kucharska