Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
500 g sznyclówki cielęcej
8 sztuk liści kapusty pekińskiej
1 sztuka pomarańcza
pieprz kolorowy
3 łyżki masła
125 ml śmietany 18%
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kapustę umyj, osusz i pokrój w paski. Pomarańcze obierz ze skóry, pokrój na cząstki i obierz z błonek. 1 łyżeczkę pieprzu kolorowego rozgnieć w moździerzu.
- Mięso pokrój na 2 centymetrowe kawałki, lekko spłaszcz dłonią. Przypraw solą i pieprzem. Masło rozgrzej na patelni i smaż na nim mięso po około 3 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni i zabezpiecz przed wystygnięciem.
- Na tłuszcz po smażeniu wrzuć pieprz kolorowy, wlej śmietanę i podgotuj.
- Na talerz połóż garść poszatkowanej kapusty. Na wierzch połóż mięso, polej je sosem. Całość udekoruj cząstkami pomarańczy.
Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia