Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 2 sztuki podwójne filety z kurczaka
- 1 opakowanie śmietany 18%
- 400 g suchego ryżu
- 2 sztuki czerwone papryki
- 1 sztuka słoik gotowego sosu meksykańskiego
- sól
- 1/3 szklanki oleju roślinnego + 2 łyżki
- gotowa przyprawa Fajita lub własna przyprawa Fajita
- Przyprawa fajita
- 2 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 łyżeczki rozgnieconej kostki bulionu z kurczaka
- 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
- 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1/4 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon, kroimy w paski. Do szklanki wlewamy olej, a następnie gotową lub zrobioną przyprawę fajita. Dokładnie mieszamy olej z przyprawami i gotową marynatą zalewamy mięso i dokłądnie mieszamy. Po wymieszaniu przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
- Śmietanę wyjmujemy z lodówki, tak aby osiągnęła w chwili podania temperaturę pokojową. Gotujemy ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Papryki myjemy, oczyszczamy, kroimy w podłużne paski.
- Mięso wyjmujemy z lodówki i smażymy małymi partiami na patelni na dużym ogniu bez dodawania dodatkowego oleju do smażenia, jeśli pierwsza partia mięsa jest zbyt mało słona do następne partie można dosolić.
- Równolegle ze smażeniem kurczka, na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pokrojoną paprykę, solimi i smażymy na dość dużym ogniu przez ok. 6-10 minut.
- Podgotowujemy sos meksykański.
- "Komponujemy" fajitę: kładziemy ryż, na ryż smarujemy śmietanę, na śmietanę kładziemy mięso, na mięso smażoną paprykę. Całość polewamy sosem meksykańskim. Podajemy na gorąco.