Dzisiaj jest: Niedziela, 27.09.2020 Imieniny: Kosmy i Damiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Meksykańska fajita z kurczakiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

meksykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 2 sztuki podwójne filety z kurczaka
  • 1 opakowanie  śmietany 18%
  • 400 g  suchego ryżu
  • 2 sztuki czerwone papryki
  • 1 sztuka słoik gotowego sosu meksykańskiego
  • sól
  • 1/3 szklanki  oleju roślinnego + 2 łyżki
  • gotowa przyprawa Fajita lub własna przyprawa Fajita
    Przyprawa fajita
  • 2 łyżeczki  chili w proszku
  • 1 łyżeczka  soli
  • 1 łyżeczka  słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 3/4 łyżeczki  rozgnieconej kostki bulionu z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki  cebuli w proszku
  • 1/4 łyżeczki  czosnku w proszku
  • 1/4 łyżeczki  pieprzu kajeńskiego
  • 1/4 łyżeczki  kuminu (kminu rzymskiego)

Sposób przyrządzania:

  1. Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon, kroimy w paski. Do szklanki wlewamy olej, a następnie gotową lub zrobioną przyprawę fajita. Dokładnie mieszamy olej z przyprawami i gotową marynatą zalewamy mięso i dokłądnie mieszamy. Po wymieszaniu przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
  2. Śmietanę wyjmujemy z lodówki, tak aby osiągnęła w chwili podania temperaturę pokojową. Gotujemy ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Papryki myjemy, oczyszczamy, kroimy w podłużne paski.
  3. Mięso wyjmujemy z lodówki i smażymy małymi partiami na patelni na dużym ogniu bez dodawania dodatkowego oleju do smażenia, jeśli pierwsza partia mięsa jest zbyt mało słona do następne partie można dosolić.
  4. Równolegle ze smażeniem kurczka, na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pokrojoną paprykę, solimi i smażymy na dość dużym ogniu przez ok. 6-10 minut.
  5. Podgotowujemy sos meksykański.
  6. "Komponujemy" fajitę: kładziemy ryż, na ryż smarujemy śmietanę, na śmietanę kładziemy mięso, na mięso smażoną paprykę. Całość polewamy sosem meksykańskim. Podajemy na gorąco.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 79

Przepisy: 99


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE