Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 7 - 8 osób
Składniki
2 sztuki puszki czerwonej fasoli
500 g mięsa mielonego
2 sztuki cebule
2 ząbki czosnku
1 sztuka puszka kukurydzy
2 sztuki puszki pomidorów
500 ml ketchupu pikantnego
200 g zielonej fasolki szparagowej
3 łyżki oleju
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego oregano
200 g jogurtu naturalnego typu greckiego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
cukier
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj przyprawy, a po 3 minutach mięso. Usmaż.
- Gdy mięso się usmaży wrzuć na patelnię pomidory z puszki (z sosem), ketchup i 500 ml wody. Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotuj wszystko przez 20 minut.
- Fasolę i kukurydzę odsącz z zalewy i przepłucz wodą. Odcedź. Fasolkę szparagową odgotuj w osolonej wodzie. Dodaj wszystko do gotującego się mięsa i podgotuj jeszcze 10 minut.
- Pod koniec gotowania posyp natką pietruszki. Przed podaniem udekoruj kleksem jogurtu.
Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia