Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 osób
Składniki
- 1.2 kg mielonej łopatki wieprzowej
- 2 sztuki cebule
- 3 sztuki jajka
- 3/4 szklanki bułki tartej + kilka łyżek do panierowania
- 8 sztuk parówek z szynki
- kilka łyżek musztardy stołowej
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebule obrać i drobno posiekać. Mięso mielone wyłożyć do większej miski, po czym dołożyć do niego cebulę, 3/4 szklanki bułki tartej, jajka oraz 1/2 szklanki wody. Składniki dobrze wyrobić. Masę doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso podzielić na 8 równych części.
- Jedną część mięsa ułożyć na desce do krojenia wyścielonej folią spożywczą, uformować prostokąt i posmarować musztardą. Na to wyłożyć parówkę. Mięso zwinąć, formując podłużny kotlet. W ten sam sposób przygotować pozostałe parówki.
- Obłożone mięsem parówki dokładnie obtoczyć w bułce tartej (można do niej dodać ulubione przyprawy np. czosnek granulowany albo paprykę słodką lub starty parmezan). Na patelni rozgrzać olej.
- Przygotowane mielone smażyć na złoty kolor, a następnie odkładać na ręcznik papierowy, by usunąć nadmiar tłuszczu. Mięso przełożyć do rondla, podlać odrobiną wody (tak, aby zakryła dno naczynia) po czym podgrzewać pod przykryciem ok. 10 minut. Podawać z ziemniakami z koperkiem i surówką z czerwonej kapusty.