Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
100 g parmezanu
1 sztuka puszka krojonych pomidorów
kilka listków świeżej bazylii
250 g ravioli z mięsem
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
oliwa z oliwek
20 ml białego wytrawnego wina
sól
biały pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ravioli z mięsem ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny oliwy.
- Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Zeszklić go na rozgrzanej oliwie. Następniedodać krojone pomidory z puszki. Gotować przez chwilę, po czym podlać winem i dalej podgrzewać.
- Bazylię posiekać (2 listki zostawić do dekoracji) i wrzucić do pomidorów. Doprawić do smaku solą, cukrem i białym pieprzem.
- Parmezan pokroić w cienkie plasterki. Ugotowane ravioli odcedzić i rozłożyć do miseczek. Polać je sosem, posypać parmezanem i udekorować listkami bazylii.